Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πιέσεις Γιούνκερ για αύξηση κεφαλαίων του ταμείου διάσωσης, καλεί επιτακτικά τη γερμανική κυβέρνηση



Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλεί επιτακτικά τη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ.
«Είναι επιβεβλημένο να διατεθούν πραγματικά τα 440 δισ. ευρώ που αποφασίσαμε τον περασμένο Μάιο», λέει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. «Είμαι βέβαιος ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα απορρίψει αυτό τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο», προσθέτει ο κ. Γιούνκερ.
Ο προεδρεύων της Ευρωζώνης σημειώνει ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα, η οποία στο πλαίσιο αυτό θα επωμιστεί μεγαλύτερα βάρη. «Για να καταστήσουμε την ασπίδα αποτελεσματικότερη, πρέπει χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο να καταβάλλουν το μερίδιό τους», λέει ο κ. Γιούνκερ.
Αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης του μηχανισμού θεωρεί πιθανή την αγορά χρέους υπερχρεωμένων κρατών. «Θα ήταν λάθος να ορίσουμε ζώνες ταμπού», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ απευθυνόμενος σε στελέχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου που είχαν απορρίψει τις προηγούμενες ημέρες αλλαγές στο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ.
Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο κ. Γιούνκερ για το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων FDP. «Με τρομάζει ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι Γερμανοί φιλελεύθεροι διακυβεύουν την ευρωπαϊκή τους κληρονομιά», λέει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει: «Με θλίβει βαθύτατα ότι κάποιοι στο FDP αλληθωρίζουν προς λαϊκιστική γραμμή».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμαρτύρεται επίσης ανοιχτά επειδή ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τον παρέκαμψαν στην εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από ένα χρόνο. «Δεν πήρα ποτέ μία εξήγηση, γιατί δεν επετράπη να αναλάβω αυτό το αξίωμα, μολονότι το επιθυμούσαν οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη», λέει ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «θα αναλάμβανα ευχαρίστως την αποστολή αυτή».
Στην ερώτηση αν η Άγκελα Μέρκελ είναι εξίσου καλή Ευρωπαία όσο ο Χέλμουτ Κολ ο κ. Γιούνκερ απαντά: «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καλός, και η Άγκελα Μέρκελ δεν είναι κακή, αλλά εν προκειμένω 'καλός' και 'δεν είναι κακός' σημαίνουν το ίδιο».

Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου