Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Νέες μειώσεις - σοκ σε μισθούς με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο - Αύξηση του ΦΠΑ


Νέες μειώσεις - σοκ σε μισθούς με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο
Μετά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, έρχεται η  ανάγνωση του, η οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους εργαζομένους, που θα δουν μισθούς και συντάξεις να συρρικνώνονται και τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται!

Οι τρεις «σωματοφύλακες» και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν την Πέμπτη, ότι θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,74 δις ευρώ, εκτός των 14,33 δις ευρώ που ήδη προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 22 δις ευρώ στα 17, ενώ για την διετία 2012 - 2014 έρχονται ...; και άλλα, για να εξοικονομηθούν 25 δις ευρώ!

Τα νέα «νέα μέτρα» περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Μείωση 30% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

-εξοικονόμηση 1 δις τον χρόνο από το νέο μισθολόγιο (προκύπτει ψαλίδι 25% επιπλέον στους βασικούς μισθούς)

-μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των δημόσιων οργανισμών

-συρρίκνωση των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ

-Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23%

-Αύξηση στα τιμολόγια και τα εισιτήρια των ΔΕΚΟ

Με όλα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι την «νύφη» θα την πληρώσουν και πάλι οι πολίτες.
Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας στην Αθήνα το νέο πακέτο μέτρων - συνολικού ύψους 23 δισ. που ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση από το 2011 έως το 2015, είπε ότι στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΣΕΠ (από 9,5% του ΑΕΠ περίπου το 2010). «Θα εξηγήσουμε στους έλληνες πολίτες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα ζητήσουμε τη στήριξή τους γι' αυτό τον δύσκολο δρόμο», σημείωσε.

Το πακέτο των μέτρων, όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αποτελείται κατά τα 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από αύξηση εσόδων.

- Το πρώτο μέρος του, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά πρόσθετα μέτρα για το 2011.
- Το δεύτερο είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2014, με μέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ., ορισμένα εκ των οποίων περιγράφονται ήδη στο Μνημόνιο σε γενικές γραμμές.
- Τέλος η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμη χρόνο, το 2015, εκτός Μνημονίου, κατά τον οποίο θέλει να μειώσει το έλλειμμα περαιτέρω κατά 3 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2014 με μέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ. την ερχόμενη εβδομάδα, να το παρουσιάσει ώς το τέλος Μαρτίου, να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ώς τα μέσα Απριλίου και να ψηφισθεί ώς τα μέσα Μαΐου. Μάλιστα, χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρνείται να προσέλθει στον διάλογο.

οι ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΉΣΕΙΣ. &ς το τέλος Μαρτίου, εξάλλου, ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι θα είναι έτοιμο το στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και θα προσληφθούν και οι σύμβουλοι για την αποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας . Ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε χθες στον στόχο για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ ώς «το 2015 και παραπέρα» τονίζοντας ότι είναι στόχος της κυβέρνησης και όχι του Μνημονίου. Το Μνημόνιο, πάντως, θέτει ως στόχο την είσπραξη 15 δισ. την τριετία ώς και το 2013. &στόσο, ενώ προεξόφλησε μια απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων σε 11 χρόνια, κάτι που είπε ότι είναι σημαντικό βήμα, περιορίσθηκε να αναφέρει ότι η επαναγορά μέρους του χρέους είναι στο τραπέζι ενώ δεν μίλησε ούτε για τη μείωση των επιτοκίων. «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις».

Θα ληφθούν μέτρα 23 δισ.
ευρώ, που ξεπερνούν τον ορίζοντα του Μνημονίου ενώ ισχύει ο στόχος για τα 50 δισ.


Τα Κατά Τρόικα προβλήματα

τα προβλήματα που διαπίστωσε η έκθεση είναι τα εξής:

καθυστερήσεις στην επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησηςπέραν του οαεε. Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει εφαρμογή της τον Μάιο. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν έγινε όπως προβλεπόταν αρχικώς. οι ενδεικτικές αμοιβές και οι γεωγραφικοί περιορισμοί που παραμένουν στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος επισημαίνονται ως απογοητεύσεις και ενδεικτικές της ισχύος των κατεστημένων συμφερόντων. το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις χαρακτηρίζεται «κατώτερο των προσδοκιών». ή συλλογή των εσόδων το 2010 χαρακτηρίζεται απογοητευτική και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ανεπαρκή. ή συμπίεση των δαπανών που έγινε το 2010 για να αντισταθμισθεί η υστέρηση εσόδων αμφισβητείται, καθώς μπορεί να αντιπροσωπεύει απλώς μετάθεση δαπανών για αργότερα.
Για απόδειξη αποτυχίας μιλάει η Ν.Δ.

κεντρικό στόχο αποτελεί πλέον για τη Ν.. ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καλείταισχεδόν ανοικτά να παραιτηθεί. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός οικονομικών έχει εξελιχθεί σε «αδύναμο κρίκο» για την κυβέρνηση και δεν αποκλείονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα αρχίζουν από το οικονομικό επιτελείο. υπό αυτό το πρίσμα, η Ν.. είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον του, επιδιώκοντας μια ενδεχόμενη αλλαγή φρουράς στο υπουργείο οικονομικών να ερμηνευθεί ως προϊόν των δικών της πιέσεων.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε, ουσιαστικά, και ο εκπρόσωπος της Ν.. Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ξιφούλκησε χθεςκατά τουκ. Παπακωνσταντίνου με φόντο τις υπουργικές ανακοινώσεις γιατην επικαιροποίηση του Μνηνονίου. ο εκπρόσωπος της Ν.., επικαλούμενοςπαλαιότερες δηλώσεις του υπουργού, έκανε λόγο για «απόδειξη αποτυχίας» και κατέληξε με έμφαση: «Μετά από αυτό τι σκοπεύειο ίδιος να πράξει; Μπορεί και παραμένει ακόμη στη θέση του;».


Απελευθέρωση των τιμολογίων

απελευθέρωση των τιμολογίων στο ρεύμα, πλην των οικιακών, ώς το τέλος του 2011, προβλέπει η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το Μνημόνιο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΕΗ θα μπορεί από το 2012 να καθορίζει ελεύθερα τα εμπορικά, επιχειρηματικά και αγροτικά της τιμολόγια, με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, και όχι όπως σήμερα που ρυθμίζονται από την κυβέρνηση. επίσης τα τιμολόγια λιανικής πρόκειται μέσω ενός ειδικού μηχανισμού να αρχίσουν σταδιακά να αντανακλούν τις τρέχουσες τιμές χονδρικής.

Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου